Näring - våra grundstenar

"Our food should be our medicine and our medicine should be our food" - Hippocrate

Det finns oändligt många dieter och tankar kring vad man bör äta, och få hälsoämnen har fått så mycket uppmärksamhet som just kosten. Hur kommer det sig då att vissa dieter funkar bra på vissa personer, men kan ha helt motsatt effekt hos andra? Varför mår vissa människor bra av en kost på t ex högt fett- och proteinintag, medan andra mår mycket sämre? Jo just för att vi alla är olika individer med olika förutsättningar.

Inom den holistiska hälsan pratar man bl a om något som kallas för Metabolic Typing. Metabolic Typing har sitt ursprung i forskningen som gjordes av tandläkaren Weston A. Price, som bestämde sig för att utforska och leva med olika urbefolkningar världen över, både i varma och kalla regioner. Han upptäckte att dessa folkstammar hade väldigt god hälsa, speciellt med tanke på att civilisationen ännu inte nått dem. De levde helt enkelt på vad naturen runtomkring dem hade att erbjuda. I de varmare och torra klimaten levde man på mycket växter och frukter, och fick man tag på kött så var det oftast från djur med lägre fetthalt. Man åt alltså en kost som hade ett högre kolhydratinnehåll med magrare protein och en låg fettkälla. I de kallare klimaten å andra sidan, fanns det inte lika hög växtlighet, och sådant som exotiska söta frukter fanns inte som alternativ. Istället åt man djur som hade mer hull och därmed högre fetthalt, och växter som hade en lägre kolhydrat- och sockerhalt. Dr. Price såg också att man åt mat utefter vad de olika årstiderna hade att erbjuda, och man anpassade sina levnadsvanor utefter solljuset. På somrarna fanns det ofta tillgång till sötare växter, då man också var vaken under längre tidsintervaller, medan mörkret krävde mer återhämtning och mer kolhydratfattig kost på vinterhalvåret. Han såg alltså att vi kan ha olika näringsbehov vid olika årstider.  

Ditt ursprung kan alltså vara en avgörande faktor – bland många andra – när du väljer vad din kropp mår bäst av för typ av kost. Det är vanligt att vi bara fokuserar på fett, protein och kolhydrater när vi pratar om kosten, och olika trender lägger fokus på just dessa faktorer. Men vi vill också understryka vikten av näringen vi har behov av. Kost handlar om så mycket mer än bara kolhydrater, fett och proteiner. Det handlar om vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror osv, och här skiljer sig våra behov. Vi förespråkar att kosten du äter bör täcka just dina unika behov av näring, och din kropp kommer att kommunicera vad den behöver mer eller mindre av, om vi bara lär oss att läsa av den.

Vi rekommenderar också att vi tänker etiskt när vi handlar maten vi äter. Närproducerad mat, gärna ekologiskt producerad ger mer näring, mindre kemikalier och tillsatser, och är dessutom bra för miljön.

Det finns massor av hållpunkter och saker att tänka på när man pratar om kosten, men vår poäng är återigen att vi bör basera vår tallriksmodell utefter vår livsstil, vårt ursprung och våra förutsättningar. Vi behöver lära oss att lyssna på vad just vår kropp försöker säga oss, vilket betyder att en diet som funkar för en person inte nödvändigtvis funkar lika bra för dig. Årstid, kön, ursprung, livsstil, yrkesval, ålder, stressnivå och förbränningstyp är alla exempel på faktorer som du bör ha i beaktning när du tar fram den kosten som funkar bäst för just dig. Kom ihåg – Allting påverkar allting.