Vätska - vår primära komponent

"Water is the driving force of all nature" - Leonardo da Vinci

Våra kroppar klarar väldigt mycket, vi kan gå veckor utan mat men vi kan endast gå några dagar utan vatten. Kroppen består till ca 60-70% av vatten vilket också bevisar hur viktigt det faktiskt är att vi fyller på med det under hela dagen. Vätska är involverat i otroligt många processer i kroppen, bland annat i processen för lever, njurar, matsmältningen och hjälper till att få immunförsvaret att fungera ordentligt. Vätskan hjälper även till att reglera ämnesomsättningen och hjälper cellerna att ta upp näring och syre. Utan vatten kan kroppen heller inte hantera de olika gifterna som vi utsätts för genom t ex miljögifter, kemikaler eller tillsatser och hormoner via luften vi andas in och maten vi äter.

Hur mycket vatten behöver vi då dricka under en dag?

Vi gör vanligtvis av med mellan 2-4 liter vatten om dagen dels genom att vi kissar, svettas och via luften vi andas ut. Därför blir det viktigt att tillsätta nytt vatten och man kan räkna på 0,033 x din egen kroppsvikt i kg. Väger du 80kg räknar du: 80 x 0,033=2,64 liter vatten fördelat på hela dagen. Fördela vätskeintaget på hela dagen, så ökar du chansen att vätskan stannar kvar, och du spolar inte ut viktiga salter och mineraler.

Börja dagen med att dricka ett stort glas vatten på morgonen, då kroppen blivit mer uttorkad efter nattens processer i att bl a avgifta sig och återhämta många av kroppens organ. Man kan med fördel ta en nypa rent havssalt – t ex Celtic Sea salt - till sitt första glas vatten på morgonen för att hjälpa kroppen att absorbera vätskan lite lättare.

Att dricka vatten med lite pressad citron ca 15 minuter före en stor måltid hjälper också till att stimulera kroppens saltsyraproduktion, något som behövs för att kroppen ska kunna bryta ner och ta upp näringen ur maten vi äter.

Tränar vi mycket eller vid varma dagar kan behovet av vätska vara större. Eftersom vi då också svettas lättare, kan vi med fördel dra nytta av att tillföra havssaltet i vattnet.